Bättre ekonomi

Smart vardagSmart vardag

ResorResor

Bättre familjeekonomi

Det är många barnfamiljer som verkligen får kämpa med ekonomin. Även om barn är underbara, så är de inte gratis. Som familj vill ni ju också göra roliga saker, som att åka på semester och kunna göra olika saker under vardagen. Förutom att betala alla mobilabonnemang och räkningar. Här kommer tipsen på hur ni som barnfamilj kan förbättra er ekonomi.

1# Få koll på ekonomin

En orsak till att många barnfamiljer upplever att pengar bara rinner mellan fingrarna är helt enkelt för att de inte har koll på vart pengar tar vägen. Sätt er ner tillsammans som par och titta på er ekonomi. Är du ensamstående och kämpar med ekonomin kan du sätta dig ner med en vän eller förälder som du har förtroende för. Även par kan behöva vända sig till någon utomstående. Men de flesta fixar att förbättra sin ekonomi alldeles själv, bara de sätter sig ner och tar ett helhetsgrepp.

2# Gör en budget

När du börjat få koll på vart pengar tar vägen är det dags att skapa en budget. Hur mycket behöver ni för mat, el, räkningar och bilen? Vad kan ni dra ner på? Mat eller kaffe på stan? Gymkortet som bara kostar varje månad, utan att användas? Gör också skillnad mellan behov och begär. Alla behöver ha en dator, men senaste modellen är ofta ett begär. Håll sedan budgeten.

3# Lånen

Hur mycket lån har ni? Har ni många mindre lån kan ni tjäna mycket på att samla dem i ett stort lån. Skapa en plan för hur ni ska betala av lånen i snabbare takt. Börja med bostadslånet. Tänk vad skönt att en dag faktiskt äga ert hus. Avsluta med CSN-lånen, som också är det lån med absolut lägst ränta.

4# Minska utgifterna

Hur kan ni minska på era utgifter? Gå igenom alla abonnemang: mobiler, underhållning, el, försäkringar, appar och prenumerationer. Säg upp allt onödigt.

5# Öka inkomsterna

Kan ni öka inkomsterna på något sätt? Börja med att gå igenom alla förråd och garderober och sälj av allt som ni inte använder. Det är många som har många tusenlappar liggandes i sina hem. Pengarna använder ni såklart till att betala av på era lån eller för att betala något riktigt nödvändigt, som laga bilen eller diskmaskinen.

6# Spara och investera

För att få en bra ekonomi på sikt så måste ni börja spara och investera. Det är också klokt att samtala med era barn om att spara och investera, så att det redan som unga kommer kunna skapa sig en bra ekonomi. Det är många som aldrig får lära sig hur de ska hantera pengar, vilket sedan visar sig i vuxen ålder.

7# Mental inställning

För att lyckas förbättra er ekonomi måste ni sluta vänta på löneökningen och istället ändra er egen inställningen. Ni är ansvariga för era pengar och er ekonomiska situation.

Lär din tonåring att tjäna pengar

Det finns få saker som är så viktiga att föräldrar lär sina barn som att säga tack, hälsa i hand och arbeta. Då klarar de sig oftast bra, oavsett utbildning eller betyg. Sådana personer är attraktiva på arbetsmarknaden och chefer upptäcker dem snabbt.

Lär ditt barn att hantera pengar

Först måste du lära ditt barn att hantera pengar. Samtala om pengar, hur de använder veckopengen och hur länge de kan behöva spara för att få råd med något. Du gör ditt barn en björntjänst om du inte låter dem kämpa. Om din tonåring vill ha en ny cykel så kan du naturligtvis behöver hjälpa denne att få råd med cykeln, men låt tonåringen också arbeta. Att planera och arbeta är roligt och ditt barn kommer växa av det. Om du inte lär ditt barn att hantera pengar, så finns risken att de får ekonomisk problem som vuxen.

Rasta hundar

Det finns många tonåringar som jobbar och tjänar riktigt bra. Uppmuntra din tonåring att hitta jobb. Bra jobb att börja med är att vara hundvakt och gå hundpromenader – förutsatt att ditt barn gillar hundar och har ett fint sätt med djur. Det finns många som gärna betalar en ansvarig tonåring att rasta deras hund på eftermiddagen efter skolan. Eller ta en långpromenad på helgen. Ett tips är att din tonåring börjar läsa Härliga Hund, så att den lär sig mycket om hundar. Sedan kan den sätta upp lappar på stan eller bara höra sig för i grannskapet.

Smart PRAO

Under högstadiet brukar eleverna göra en PRAO. Det finns tonåringar som faktiskt får jobba extra i butiker eller på lager efter PRAO:n. Uppmuntra ditt barn att söka en PRAO-plats som också kan ge ett jobb.

Sälja jultidningar

Sälja jultidningar är en klassiker. Vissa barn börjar i tidig ålder och lyckas tjäna ihop till både iPads och mobiler på egen hand. Det är ett bra sätt att träna sig att arbeta. Att lyckas och se resultat av sin ansträngning brukar uppmuntra många barn och tonåringar att sälja ännu mer nästa år.

Passa barn

En mogen tonåring kan också passa barn. Naturligtvis beroende på hur gamla barnen är och vilken situation som det handlar om. Om grannens behöver barnvakt till sin lugna 8-åring en lördagskväll kan det vara ett bra jobb för er ansvarsfull tonåring.

Spara till barnen

Klasskillnader finns i det svenska samhället. Vissa (vuxna) barn får miljoner i arv, medan andra inte får något arv alls. Vissa föräldrar sparar åt sina barn, medan andra föräldrar inte ens har ett eget sparande. Oavsett din ekonomiska situation bör du börja spara till dina barn.

Börja spara

Om du inte har ett eget sparande, så ska du naturligtvis börja med det. Det är bättre att spara lite varje månad än ingenting alls. Detsamma gäller sparandet till dina barn. Om du börjar spara 100-300 kronor till dem i månaden från födseln, så kan du ge dem körkortet eller hjälpa dem när de flytta hemifrån.

Börja investera

Det är bra att ha ett sparkapital på banken. Pengar att använda om något händer eller till något särskilt, som körkortet. Men sparade pengar växer inte mycket. Genom att börja investera i aktier och fonder, åt både dig och ditt barn, så kommer pengar att växa. Om du inte kan något om aktier kan det vara smart att börja läsa böcker och tidningen Dagens Industri för att lära dig mer.

Lär ditt barn

Det är också klokt om du lär ditt barn att själv spara och investera. Det är kunskap som den kommer ha nytta av i hela sitt liv. När man förstår hur pengar fungerar är det så mycket lättare att planera sin ekonomi. Pengarna slutar att trilla mellan fingrarna. Du bör samtala om pengar redan när de är små. Om ditt barn vill ha en särskild leksak så kan ni sätta er ner tillsammans och samtala om hur länge det kommer att ta att spara ihop till leksaken med hjälp av veckopengen. Du kan också erbjuda barnet att tjäna pengar genom att göra extra sysslor i hemmet.

Mer tid för familjen

Längtar du efter mer tid med familjen? Då måste du göra aktiva val som ger dig mer tid i vardagen.

Byt jobb

Det som tar mest tid från familjen är naturligtvis våra jobb. Men de flesta av oss måste jobba för att betala räkningarna. Däremot kan du byta jobb, särskilt om det tar lång tid att pendla till och från jobbet. Vi kan inte både äta kakan och ha den kvar: ibland får vi välja mellan ett jobb och mer tid med barnen. Gå ut på Platsbanken och se om du hittar ett intressant jobb närmare bostaden, om det tar lång tid att pendla till jobbet.

Jobba på annan ort

Ett annat sätt att få mer tid för familjen kan vara att jobba på annan ort. Det finns jobb där du jobbar en vecka och sedan är ledig en hel vecka, ibland även längre tid. Sådana jobb, i Norge eller i gruvorna i norr, ger ofta riktigt bra betalt. Även om det är jobbigt att vara borta från familjen, kan det visa sig att du egentligen får mer tid för familjen. När barnen kommer hem från skolan så finns du där varannan vecka.

Träna tillsammans med barnen

Ett smart sätt att få tid att träna är genom att ta med barnen på träningspasset. Du får motion och de får röra på sig.

Joggingturen

Om du gillar att jogga kan du låta barnen följa med i barnvagn när de är riktigt små. Ett bra sätt att göra joggingturen mer utmanande. Det finns barnvagnar som är särskilt utvecklade för joggning, så din baby kommer sova tryggt och säkert. Större barn kan följa med på cykel. Du joggar elljusspåret och de cyklar efter. Tycker du om att gå, kan barnen följa med på cykel. Läs träningsmagasinet Aktiv Träning så får du tips på hur du tränar med dina barn.

Utegym

Om du gillar att gymma kan du ta med barnen till ett utegym. Du kan träna medan de leker. De flest barn tycker också själva om att testa utegymmet. Det är ett bra sätt att lära dina barn att träna och ta hand om sin hälsa.

Badhuset

Badhuset är en riktigt familjeklassiker. Köp familjekort och bada en gång i veckan. Roligt för barnen, samtidigt som du också får röra på dig. Finns det simskola samtidigt som simbanan för vuxna är öppen? Då kan du simma en kilometer, medan de lär sig dyka och simma i barnbassängen.

Bilsemester i Europa som barnfamilj

Europa är en fanatiskt världsdel. Att åka på bilsemester på kontinenten är härligt. Ni kan vandra i Alperna, åka till Disneyland eller ta en tur till Storbritannien.

Bilsemester

Det är något särskilt med att åka på bilsemester. Man hinner se och upptäcka så mycket. Umgås och ha kul i bilen. Visst, det kan också bli lite gnäll och bråk, men det är en del av familjelivet. Om ni inte har en nog stor bil eller om bilen ibland krånglar, kan ni hyra bil under semestern. Det som är smart med att hyra bil är att ni alltid får hjälp ifall det skulle hända något. För en längre semester är det också skönt att verkligen ha utrymme. Att alla barnen sitter bra. Ta med gasolkök, så kan ni laga mat eller värma vatten till kaffe överallt.

Planera semestern

För att skapa en bra semester som passar er som familj kan ni läsa resemagasinet Vagabond för att hitta roliga äventyr. Då kan ni skapa en bra bilrutt. En rolig början är Tivoli i Köpenhamn garanterat uppskattat av både barn och vuxna. Om ni vill vandra finns det familjevänliga leder i Alperna. I Tyskland och Frankrike finns det fullt med intressanta slott att besöka. Och gamla fantasieggande ruiner. Om ni kör bil är det smart att övernatta i stugor på campingar. Då kan barnen springa runt och leka tämligen fritt, vilket kan vara skönt efter flera timmar i bilen. Reser ni under högsommaren är det klokt att boka boende långt i förväg för att garanterat få en sovplats till rimligt pris.

Familjesemester i Stockholm på liten budget

Det är viktigt att alla barn får besöka vår huvudstad Stockholm. Men det kan vara dyrt att turista i Stockholm för en barnfamilj. Här kommer budgettipsen.

Bo på vandrarhem

För att göra boendet i Stockholm så billigt som möjligt kan ni bo på vandrarhem eller i en stugby lite utanför stan. Ju närmare kusten, desto dyrare blir det. När ni bokar boende ska ni dock försäkra er om goda kommunikationer. Ni vill inte behöva ta en buss till bussen, för att sedan sitta på ett pendeltåg i 40 minuter.

Sevärdheter

Det är mysigt att bara gå omkring i Stockholm och titta på Gamla Stan och city. Visa barnen både slottet och Riksdagen. Byggnader som ibland syns på tv. Ni kan sedan ta båten från Slussen över till Djurgården. PÅ Djurgården finns de riktigt stora attraktionerna: Gröna Lund, Vasamuseet och Junibacken. Alla barn bör få gå in på Vasamuseet minst en gång i livet. Se i förväg om det finns museum som erbjuder prisvärda familjepaket. En annan attraktion är tunnelbanan: att ska tunnelbana och titta på folk är en billig upplevelse som många barn (och tonåringar) uppskattar.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

mammormotgardasil.nu – Allt om familjeliv, ekonomi och barnmammormotgardasil.nu – Allt om familjeliv, ekonomi och barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *