När kan barn rasta familjens hund?

Idag väljer allt fler barnfamiljer att skaffa hund. En hund är ett fantastiskt mysigt och trevligt sällskap och blir en vän för livet. Samtidigt är det också ett mycket stort ansvar. Finns det barn i familjen måste de lära sig mycket tidigt att respektera hunden.

När barnet är större kan du i många fall även få hjälp med hunden, t.ex. med matning eller med promenader, men när är barnet egentligen stor nog för att gå ut med hunden i hund koppel ensam? Svaret beror bland annat på hur gammal ditt barn är, hur ansvarsfull barnet är och vad det är för hund ni har.

Bra tips när barnet ska rasta hunden

Vi har samlat några riktigt bra tips som du kan använda dig av för att lära ditt barn att rasta på egen hand.

  • Barnet får inte vara alldeles för liten. En bra ålder att börja är mellan 8-10 år.
  • Har du en hund som är busig på promenaderna eller som gärna vill hälsa på andra hundar eller folk? Se då till att ditt barn är stark nog för att hålla emot om situationen kräver det.
  • Har ditt barn en naturlig fallenhet för djur eller behövs uppmuntran? Ett barn med dåligt självförtroende kan bli skrämd och släppa kopplet om hunden drar eller ett plötsligt hundmöte uppstår.
  • Se till att du alltid följer med barnet de första gångerna. På så sätt får du se hur barnet och hunden kommer överens och huruvida hunden lyssnar till barnets order.
  • Öva tillsammans! Att bara släppa iväg ditt barn ensam med hunden är sällan en bra idé. Öva kommando, hur man agerar om det kommer en annan hund eller hur man tillrättavisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *