Människor har alltid haft en kärlek till socker och söta saker. Godis är något som både vuxna och barn ofta tycker väldigt mycket om. Men när det kommer till godis och socker är det viktigt att inte äta för mycket av den varan och speciellt för barn. Men med det sagt är det ingen bra idé att förbjuda barn att äta godis för det kan få negativa effekter senare. Att ge ett barn godisförbud kan bli kontraproduktivt och istället skapa en fixering kring godis.

Människor har alltid gillat socker

Kärleken till socker hänger ihop med överlevnad för förr när det inte fanns innehållsförteckningar fick människor lita på sina sinnen och den söta smaken i frukt och bär gav en signal om att det var ofarligt. I dagens samhälle finns det ett överflöd av söta saker, vilket har lett till att människor börjat överkonsumera socker. Förut var socker och söt mat en bristvara och då åt människor när de hade chansen. För mycket socker kan ha negativa hälsoeffekter och ge näringsbrist om en människa enbart äter saker som mestadels består av socker.

Hitta ett bra förhållningssätt till sötsaker

Det är viktigt för både vuxna och barn att ha en bra balans mellan söta saker och näringsrik mat. Kosten bör bestå främst av mat som ger kroppen den näring som behövs. Det viktigaste när det kommer till barn och godis är att lära dem att hitta ett förhållningssätt som är hållbart. Istället för godisförbud är det bättre att införa olika strukturer i familjen som lär barnet att se godis som något speciellt och något som äts ibland vid väl utvalda tillfällen. För ett barn som verkligen älskar godis är det bra om hunger inte driver på utan ge ett sådant barn godis efter en måltid. En grundtanke för alla människor och framförallt barn är att äta sig mätt på mat och inte livsmedel som endast innehåller tomma kalorier. I en familj kan det vara mysigt att göra fredags- eller lördagskvällen till en trevlig stund tillsammans där alla får äta sitt favoritgodis. Låt barnet självt följa med till mataffären och bestämma vad hen vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *