Hur du får barn att äta grönsaker

Vi behöver äta grönsaker för att må bra och få i oss nyttiga näringsämnen som vår kropp behöver. Det handlar om näringsämnen som är viktiga för vår hälsa samt vitalitet så det bör vara en prioritet för föräldrar att lära barn att äta och kanske till och med tycka om grönsaker. Barn och grönsaker är oftast inte en bra kombination men det finns smarta knep att använda för att lyckas. Var annars beredd på att barn inte gärna äter grönsakerna som de kan ”se” på tallriken och kommer säkerligen att lämna en liten hög med grönsaker efter det att de ätit upp all annan mat.

Var kreativ

Det är aldrig en bra idé att pressa barn att äta sina grönsaker. Om de inte äter grönsakerna den gången prova något annat nästa gång istället. Var kreativ genom att blanda grönsaker i mat eller dryck som barnen gillar. Barn gillar söta frukter och grönsaker så varför inte prova att blanda rivna morötter med krossad ananas. Gör goda dippsåser att doppa skurna morötter och gurka i istället för chips. Det här är ett roligt och jättegott sätt för barn att lära sig gilla grönsaker på. Du kan göra i ordning en smaskig smoothie där du tillsatt en nyttig grönsak som exempelvis spenat eller morot utan att barnen märker något.

Sötsaker

Bästa sötsakerna för barn är givetvis frukt men låt barnen få sitt lördagsgodis annars kommer de att skaffa godis på annat håll när de blir äldre. Vad som är viktigt för både barn och vuxna är att sköta om sina tänder och munhälsa. Tandproblem och tandläkarbesök för en vuxen person blir en stor ansträngning på ekonomin och kan enkelt förebyggas genom att investera i bra produkter för tandvård och munhälsa. Vad som är viktigt för både stora som små är att borsta tänderna på rätt sätt för att få god munhälsa. GUM erbjuder ett brett urval av utmärkta produkter för tandvård. Här hittar du bra och effektiva tandborstar att borsta tänderna med för både vuxna och barn. Du kan bland annat välja mellan GUM Sonic Daily batteritandborste, Gum baby tandborste, GUM Kids eller Junior tandborste, GUM resekit tandborstar samt många fler. Men för att få en bra munhälsa bör du borsta tänderna med en bra tandkräm såsom GUM ActiVital Tandkräm. Andra bra produkter som rekommenderas är GUM ActiVital Munskölj, tandtråd eller GUM HaliControl Tungskrapa. Borsta tänderna två gånger om dagen och du kommer att få friskare tänder och tandkött.

Dölj grönsakerna i maten

Det finns massor av recept där grönsaker har gömts i maten. Bäst är att börja med att blanda grönsaker i mat som du vet att barnen gillar. Det kan handla om hamburgare eller kycklingburgare med grönsaker i. Prova på pannkakor med morötter. Morötter ger pannkakor en god och mild smak. Du kan även prova pannkakor med rödbeta eller spenat men morot är ett bättre val.

Barn gillar pizza och du kan gärna toppa familjepizzan med grönsaker såsom finhackad broccoli, majs, paprika, svamp eller aubergine. Det här är ett bra sätt att lära barn att grönsaker smakar gott. Oroa dig inte över att använda vanlig fet ost. För att barnens hjärna ska kunna utvecklas behöver barn fett. Det är viktigt att balansera fett i kosten och att inte välja smal mat hela tiden. Fettsnål mat såsom lättmjölk och mager ost är framförallt kost för vuxna och inte rekommenderat för barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *