Bättre familjeekonomi

Det är många barnfamiljer som verkligen får kämpa med ekonomin. Även om barn är underbara, så är de inte gratis. Som familj vill ni ju också göra roliga saker, som att åka på semester och kunna göra olika saker under vardagen. Förutom att betala alla mobilabonnemang och räkningar. Här kommer tipsen på hur ni som barnfamilj kan förbättra er ekonomi.

1# Få koll på ekonomin

En orsak till att många barnfamiljer upplever att pengar bara rinner mellan fingrarna är helt enkelt för att de inte har koll på vart pengar tar vägen. Sätt er ner tillsammans som par och titta på er ekonomi. Är du ensamstående och kämpar med ekonomin kan du sätta dig ner med en vän eller förälder som du har förtroende för. Även par kan behöva vända sig till någon utomstående. Men de flesta fixar att förbättra sin ekonomi alldeles själv, bara de sätter sig ner och tar ett helhetsgrepp.

2# Gör en budget

När du börjat få koll på vart pengar tar vägen är det dags att skapa en budget. Hur mycket behöver ni för mat, el, räkningar och bilen? Vad kan ni dra ner på? Mat eller kaffe på stan? Gymkortet som bara kostar varje månad, utan att användas? Gör också skillnad mellan behov och begär. Alla behöver ha en dator, men senaste modellen är ofta ett begär. Håll sedan budgeten.

3# Lånen

Hur mycket lån har ni? Har ni många mindre lån kan ni tjäna mycket på att samla dem i ett stort lån. Skapa en plan för hur ni ska betala av lånen i snabbare takt. Börja med bostadslånet. Tänk vad skönt att en dag faktiskt äga ert hus. Avsluta med CSN-lånen, som också är det lån med absolut lägst ränta.

4# Minska utgifterna

Hur kan ni minska på era utgifter? Gå igenom alla abonnemang: mobiler, underhållning, el, försäkringar, appar och prenumerationer. Säg upp allt onödigt.

5# Öka inkomsterna

Kan ni öka inkomsterna på något sätt? Börja med att gå igenom alla förråd och garderober och sälj av allt som ni inte använder. Det är många som har många tusenlappar liggandes i sina hem. Pengarna använder ni såklart till att betala av på era lån eller för att betala något riktigt nödvändigt, som laga bilen eller diskmaskinen.

6# Spara och investera

För att få en bra ekonomi på sikt så måste ni börja spara och investera. Det är också klokt att samtala med era barn om att spara och investera, så att det redan som unga kommer kunna skapa sig en bra ekonomi. Det är många som aldrig får lära sig hur de ska hantera pengar, vilket sedan visar sig i vuxen ålder.

7# Mental inställning

För att lyckas förbättra er ekonomi måste ni sluta vänta på löneökningen och istället ändra er egen inställningen. Ni är ansvariga för era pengar och er ekonomiska situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *