Lär din tonåring att tjäna pengar

Det finns få saker som är så viktiga att föräldrar lär sina barn som att säga tack, hälsa i hand och arbeta. Då klarar de sig oftast bra, oavsett utbildning eller betyg. Sådana personer är attraktiva på arbetsmarknaden och chefer upptäcker dem snabbt.

Lär ditt barn att hantera pengar

Först måste du lära ditt barn att hantera pengar. Samtala om pengar, hur de använder veckopengen och hur länge de kan behöva spara för att få råd med något. Du gör ditt barn en björntjänst om du inte låter dem kämpa. Om din tonåring vill ha en ny cykel så kan du naturligtvis behöver hjälpa denne att få råd med cykeln, men låt tonåringen också arbeta. Att planera och arbeta är roligt och ditt barn kommer växa av det. Om du inte lär ditt barn att hantera pengar, så finns risken att de får ekonomisk problem som vuxen.

Rasta hundar

Det finns många tonåringar som jobbar och tjänar riktigt bra. Uppmuntra din tonåring att hitta jobb. Bra jobb att börja med är att vara hundvakt och gå hundpromenader – förutsatt att ditt barn gillar hundar och har ett fint sätt med djur. Det finns många som gärna betalar en ansvarig tonåring att rasta deras hund på eftermiddagen efter skolan. Eller ta en långpromenad på helgen. Ett tips är att din tonåring börjar läsa Härliga Hund, så att den lär sig mycket om hundar. Sedan kan den sätta upp lappar på stan eller bara höra sig för i grannskapet.

Smart PRAO

Under högstadiet brukar eleverna göra en PRAO. Det finns tonåringar som faktiskt får jobba extra i butiker eller på lager efter PRAO:n. Uppmuntra ditt barn att söka en PRAO-plats som också kan ge ett jobb.

Sälja jultidningar

Sälja jultidningar är en klassiker. Vissa barn börjar i tidig ålder och lyckas tjäna ihop till både iPads och mobiler på egen hand. Det är ett bra sätt att träna sig att arbeta. Att lyckas och se resultat av sin ansträngning brukar uppmuntra många barn och tonåringar att sälja ännu mer nästa år.

Passa barn

En mogen tonåring kan också passa barn. Naturligtvis beroende på hur gamla barnen är och vilken situation som det handlar om. Om grannens behöver barnvakt till sin lugna 8-åring en lördagskväll kan det vara ett bra jobb för er ansvarsfull tonåring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *