Klasskillnader finns i det svenska samhället. Vissa (vuxna) barn får miljoner i arv, medan andra inte får något arv alls. Vissa föräldrar sparar åt sina barn, medan andra föräldrar inte ens har ett eget sparande. Oavsett din ekonomiska situation bör du börja spara till dina barn.

Börja spara

Om du inte har ett eget sparande, så ska du naturligtvis börja med det. Det är bättre att spara lite varje månad än ingenting alls. Detsamma gäller sparandet till dina barn. Om du börjar spara 100-300 kronor till dem i månaden från födseln, så kan du ge dem körkortet eller hjälpa dem när de flytta hemifrån.

Börja investera

Det är bra att ha ett sparkapital på banken. Pengar att använda om något händer eller till något särskilt, som körkortet. Men sparade pengar växer inte mycket. Genom att börja investera i aktier och fonder, åt både dig och ditt barn, så kommer pengar att växa. Om du inte kan något om aktier kan det vara smart att börja läsa böcker och tidningen Dagens Industri för att lära dig mer.

Lär ditt barn

Det är också klokt om du lär ditt barn att själv spara och investera. Det är kunskap som den kommer ha nytta av i hela sitt liv. När man förstår hur pengar fungerar är det så mycket lättare att planera sin ekonomi. Pengarna slutar att trilla mellan fingrarna. Du bör samtala om pengar redan när de är små. Om ditt barn vill ha en särskild leksak så kan ni sätta er ner tillsammans och samtala om hur länge det kommer att ta att spara ihop till leksaken med hjälp av veckopengen. Du kan också erbjuda barnet att tjäna pengar genom att göra extra sysslor i hemmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *