Spara mer pengar i familjen

Att ha en familj innebär oftast större och många utgifter. Aktiviteter, kläder, mat, boende och massa med andra saker kostar mer pengar ju större familjen är. För att inte ekonomin ska bli en stressfaktor i familjen är det viktigt att ha kontroll på ekonomin och pengarna. Genom att spara pengar kan du bygga upp en ekonomisk trygghet. För att komma igång med ett sparande är det en bra idé att rensa hemma och sälja överflödiga saker. Försök att sälja allt från leksaker till smycken. Exempelvis är det väldigt enkelt att sälja guld som du inte längre använder.

Sälj saker som bara ligger

Om du vill sälja guld kan du smidigt göra det genom att beställa ett försäkrat brev som du lägger allt ditt guld i. När brevet har återvänt till avsändaren kommer du att få ett bud. Om du accepterar budet kommer de att sätta in pengarna på ditt konto omgående. Det har nog aldrig varit enklare att sälja guld än vad det är nu, vilket är mycket positivt. Andra saker som du kan sälja är leksaker som barnen inte längre använder, kläder, husgeråd, teknik och inredning. Alla pengar som kommer in från försäljningarna kan med fördel läggas på ett buffertsparande.

Skydda ekonomin med en buffert

Att spara till en buffert är det viktigaste. Den är till för de tillfällen då något oförutsett händer. Du kan se bufferten som en livlina eller en slags ekonomisk stötdämpare som ger dig ett skydd när livet inte går som du tänkt. Det kan exempelvis vara att bilen går sönder, en vattenskada uppstår eller något annat som kan kosta pengar. Du skyddar helt enkelt ekonomin genom att ha ett buffertsparande.

Anpassa bufferten efter familjesituationen

När du har barn har du ett större ansvar att allt faktiskt ska fungera, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Ju fler personer det finns i hushållet desto fler extrautgifter kan uppkomma. Som barnfamilj kan det vara en bra idé att sikta på att ha 2-3 månadslöner på ett sparkonto. Det viktiga är att anpassa storleken på bufferten efter familjen. Om du bor i ett hus med din familj, har en eller två bilar och ett sommarställe behöver du generellt en större buffert.

Gör sparandet till ett familjeprojekt

För att kunna spara pengar i en familj är det en bra idé att involvera hela familjen. Det kan bli ett familjeprojekt att spara pengar. När bufferten finns kan ni spara till ett specifikt mål. Det kan exempelvis vara en semesterresa som alla vill göra. Det kan vara en bra motivator för att lyckas spara pengar. Ett tips är att spara pengar i olika högar. Att ha ett semestersparande, ett nöjessparande och ett för barnen är en bra idé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *